Instagram Facebook
FEL
  /  Lakberendezés   /  TERVEZZ, HOGY ….!

TERVEZZ, HOGY ….!

Egy lakberendezési terv rengeteg segítséget nyújt otthonunk felújítása, vagy új házunk építése kapcsán. Épp ezért érdemes álomotthonunk tervezését lépésről lépésre papírra vetni, amely aztán:

  • útmutatóul szolgál számunkra, és segíti döntéshelyzeteinket,
  • időt spórol meg, mivel célirányossá teszi feladatainkat, vásárlásainkat,
  • pontos költségvetést ad,
  • a kompromisszumokat még a tervasztalon előhozza,
  • segíti a kivitelezők megversenyeztetését, majd a kiválasztott mesterek munkáját, s
  • funkcionálissá varázsolja otthonunkat, amely az ingatlanunk értékére is pozitívan hat.

Ez épp úgy igaz minden otthonra, mint ennek a szentendrei háznak a megtervezésére is. Hiába a ház jó adottsága, kompakt mérete, gyönyörű panorámája, kivitelezői, szakértői háttere, itt is voltak kérdéses pontok, amelyek orvoslása a ház eladhatóságára, értékére is befolyással van.

Rolandék nem először vállalkoznak arra, hogy egy otthont felújítsanak, vagy egy házat megálmodjanak, de először döntöttek a belső terek megterveztetése mellett. A megszületett koncepció anyagai és termékei a közös beszélgetéseknek, képelemzéseknek köszönhetően lett meghatározva. A rengeteg fény, az összefüggő terek, a meleg hangulatok, a látványos fókuszpontok a megszületett hangulatterv alapján lettek kiválogatva. A funkcionalitásra térve azonban tudtuk, hogy minden helyiség korrekciót kíván.

Az előszoba jelentősége az, hogy erőteljes hangulati képet ad otthonunkról, s itt dől el az is, hogy egy eladás során ingatlanunk felcsigázza-e az érdeklődőt, vagy már itt elveszítettük őt. Ennek a háznak az előszobája rengeteg jó adottsággal rendelkezett: nagy tér, óriási ablakok, világos atmoszféra. Gondolhatnánk, megfogtuk az Isten lábát, azonban épp ezek az előnyök jelentették a hátrányát is, nem volt fal, ahova az előszoba fő funkcionalitását, az előszoba falat, a mindent is elnyelő szekrényt tervezhetnénk. Így született meg az egyedi, térbe helyezett gardrób, amely épp annyira választja el az előszobát a nappalitól, amennyire szükséges, láttat is és takar is. Az egyedi szekrény-kialakításnak hála pedig, sikerült finoman összekötni az előszobát a nappalival.

A hangulatterv minden esetben irányt ad az anyagokra, bútorokra, világítótestekre

A földszinti rész egyetlen mellékhelyiségét a nappali sarkába voltunk kénytelenek tervezni, ahol nemcsak a nappali látványát tette nehézzé, de a nappali sokfunkciosságának is adott egy pofont. De – mint már oly sokszor korábban -, döntöttünk: ha már eltüntetni nem lehet, akkor helyezzük a tér középpontjába, s tegyük meg a nappali egyik fókuszpontjává. Ennek érdekében a szögletes falakat ívesre cseréltük, s a dekor lamellákkal látványát még hangsúlyosabbá tettük. A nappali hátterébe tervezett könyvespolc megjelenését pedig a lamellákhoz igazítva álmodtuk meg. A dolgozó és az olvasó, valamint a TV-nézős, hencsergő funkciókat egyszerűen a tér osztásával oldottuk meg.

A konyha és az étkező nem kívánt nagy újratervezést, csak a terasz ajtajának méretét kellett egy egységnyi műszaki berendezéssel kisebbre venni. Így a kompakt konyhában mindent kézre esően tudtunk megtervezni, amelyhez a levegős és reprezentatív étkező gyönyörűen passzol.

Az előszoba képet ad egész otthonunk hangulatáról
A térbe helyezett előszoba szekrény nemsak finoman osztja a teret, de az előszoba funkcionalitását is megoldja
Az íves fal a nappali sarkába tervezett mellékhelyiséget takarja
A könyvszekrény megjelenése a lamellák látványára rímelve jelenik meg a térben
A szellős étkező finoman és elegánsan uralja a teret
A konyha pontos terve a kényelmes funkcionalitást szolgálja

Némi korrigálásra a hálószoba és a fürdőszoba is szorult. Az előbbinél a parapetfalat kellett beljebb hoznunk, hogy a térdfal magasságát megemelve, kényelmesen tudjunk az ágyban ülni, s a hálóban közlekedni. A fürdő eredeti koncepciójának megváltoztatását inkább a panoráma, s a környék látványa okozta. Éreztük, hogy nemcsak a térérzetet befolyásolja pozitívan egy optikai összenyitás, de az ingatlan értékét is növelheti, ha zuhanyozás közben az erdős domboldalban gyönyörködhetünk. Így esett a választásunk arra, hogy egy tollvonással töröltük a falat a háló és a fürdő között, hogy a helyére egy üvegfal helyezhessünk. Az intimitást a függöny segítségével oldottuk meg, merészségünk pedig az emeleti, másik fürdőnek is az eredménye.

Tervezésünk még a terasz megálmodására is kiterjedt. Az étkező közelsége miatt inkább egy grillezős, összeülős sziget, mintsem egy újabb étkezőasztal mellett tettük le a voksunkat. Ennek hála, nemcsak látványos teraszt, de egy közösségi élményt is ad koncepciónknak.

A hálószobában már intimebb hangulat kialakítását is megengedi
A hálószoba és a fürdőszoba optikai összenyitása nemcsak térnövelő hatású, de a panoráma még zuhanyozás közben is élvezhető
A fürdőszobában a fehér, az arany és a tükrös megoldások mellett döntöttünk
A kis terasz minden igényt kiszolgál: főzés, étkezés, napozás, fürdőzés.
A terasz látvány a hálószobából is lenyűgöző

Nyilván a tervek még ezek után is finomodnak, s a kivitelezés is beleszól némileg a tervekbe, ami módosításokat generál. Azonban, ezek sosem a koncepció ellen, mint érte vannak, ezért higgyük el, hogy tudatossággal, pontos tervekkel nemcsak látványos otthont teremthetünk, de a hátrányokból előnyt is kovácsolhatunk!


Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a VIZSUart közösségéhez itt, vagy a facebookon, illetve az instagramon!