Instagram Facebook
FEL
  /  Lakberendezés   /  Hogyan vágjunk bele otthonunk tervezésébe?

Hogyan vágjunk bele otthonunk tervezésébe?

Lakberendezés lépésről lépésre

Otthonunk felújítását, vagy házunk építését érdemes lépésről lépésre megtervezni, mintsem a véletlenekre, vagy a kivitelezőkre bízni azt. Ezzel nemcsak megkönnyítjük helyzetünket, de még az első kapavágás előtt szembesülhetünk álmaink költségeivel, nem beszélve arról, hogy a kompromisszumokat nem kényszer hatására, hanem tudatos végiggondolással hozzuk meg. De, jogos a kérdés, hogyan vágjunk bele otthonunk lakberendezési tervezésébe?

1.) LAKBERENDEZÉSI TANÁCSADÁS

Sokan elfelejtik, hogy a legnagyobb vagyontárgyuk bizony az otthonuk, s bármilyen felújítás, vagy szakszerű építkezés akár ingatlanunk értékét is növelheti. Ahhoz, hogy ezt a maximumot ki tudjuk hozni otthonukból, érdemes ezért a legminimálisabb befektetést, egy szakmai, lakberendezői tanácsadást igénybe vennünk. Ebben a másfél órás tanácsadásban az alapvető kérdésekre születnek konkrét válaszok, irányok, sőt, nem egyszer a lakberendezési tervezés kiindulópontját is az itt meghozott döntések adják.

2.) MÉRJÜNK!

Ha még eddig nem tettük, akkor itt az ideje otthonunkról műszaki alaprajzot készíteni. Enélkül sem berendezést, sem burkolatot választani nem érdemes. S jó tudni, hogy míg a tervezőasztalon lépésről lépésre tudunk csak haladni, egyenként betéve a megfelelő termékeket, utolsó fázisként elérve az elektromos tervhez, addig a kivitelezésben a gépész után rögtön a villanyász csenget, hogy egyeztessen a kiállások helyéről. Az optimális válaszok azonban terv hiányában elmaradnak, s bosszantó lesz költözéskor szembesülni a helytelen kiállások problémájával, mert az átvezetékezés láncolatot indít el: a villanyszerelés, kőművest, a kőműves festőt, rossz esetben akár burkoló újrahívását is megkövetelheti.

3.) NÉZZÜNK SZEMBE ÖNMAGUNKKAL!

A műszaki adottságok mellett, saját ízlésünk, stílusunk és szokásaink határozzák meg a lakberendezési tervezés menetét. Az alapos szembenézéshez alapos munkát kell végeznünk magunkon! Érdemes rengeteg inspirációs képet átlapoznunk, amelyek után kikristályosodnak az igenek és nemek, s a megszületett hangulati képek segítik az anyag- és termékválasztásainkat. Nyilván, ha a minimál stílus rabja vagyok, akkor már tudatosan elkerülöm azokat a termékeket és boltokat, amelyek koncepciómba nem férnek be, ezzel pedig időt- és némi pénzt is megspórolok.

Ha végeztünk a stílusunk meghatározásával, akkor már “csak” szokásainkat kell górcső alá vetni, s ennek segítségével minden helyiségünknek egyéni funkcionalitást adni. Olyan kérdésekre kell például választ találnunk, hogy mi az első dolgom, ha hazaérek, hogy hol szeretek olvasni, ha olvasok, hol teregetek, mennyit főzök és hány főre, vagy akár, hogy konyhámban a páraelszívót csak a fénye miatt, vagy a tényleges elszívás miatt is használom. Ezek végiggondolása nem rövid, több száz felvetést kell kielemeznünk, de enélkül otthonunk szép ugyan lehet, de funkcionális már kevésbé.

A hangulatmontázs segíti az anyagválasztásainkat. Itt egyértelmű színek és burkolatokat vetít előre.
Ez a hangulatmontázs a természetes anyagokra, a modern stílusra irányítja a koncepciónkat.

4.) TERVEZZ!

Ha az első három ponton túl vagyunk, akkor már belevághatunk a lakberendezési tervezésbe, ami az anyagok és termékek kiválasztását jelenti. Ez sem rövid folyamat, mert ha ugyan stílusban és funkcionalitásban már megfelelt a kiválasztott darabunk, de mérete az alaprajzon, vagy falnézeten nem megfelelő, sajnos, a keresésünket újra kell kezdeni! Jó hír azonban, hogy minden esetben eljön a pillanat, amikor a részletek egy tökéletes egésszé állnak össze.

A tervezés végével a kiválasztott anyagok és termékek az adottságoknak és méreteknek megfelelően kerülnek ki, stílusában megegyezve a hangulattervvel. Ennek a hangulattervét az első képen láthatod.
Minden kiválasztott termék jól működik a térben, a hangulat pedig passzol a hangulattervhez. Ennek hangulattervét a második képen találod.

5.) VÁLASSZ KIVITELEZŐT!

Ha a belsőépítészeti tervezésünk végére értünk, érdemes a kivitelezés részleteit listába rendezni, s az ajánlatokat ennek megfelelően bekérni. Jó tanács, hogy a számokon túl nézzük azt is, hogy a drága burkolatunkat, vagy egyéb termékünket jó szívvel rábíznánk-e az adott szakemberre, s nemleges válasz esetén, keressünk itt is tovább! Csak így lehet álmainkból otthon!

Újépítésű konyha a belvárosban
Egy teljes megújuláson átesett nappali
Egy kisebb felújításon átesett apartman
Egy teljesen megújult konyha
A teljes felújítással a hálószoba galériára került.
Újépítésű, tihanyi apartman, ahol utólagosan született stílus- és styílingterv, de még nem későn!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a VIZSUart Lakberendezéshez a facebookon, az instagrammon is, s kövesd a blogbejegyzéseket is!