Instagram Facebook
FEL

Timi és Attila budaörsi nagycsaládos háza

3+2 néha 10!

Három gyermekes anyukaként, bizony öt tagú családunkat nem egyszer tíznek érzem. Sokasodó házi munkák, rengeteg logisztika, fárasztó hétköznapok (hétvégék) jellemeznek, amit felülírni csak tudatos tervezéssel lehet.

Talán épp ezért volt testhez álló feladat Timiék nagycsaládos otthonát megtervezni, mivel Timiék is három gyermekkel terveznek új otthonba költözni. Kifejezett kívánságuk volt a rend megteremtése, amelynek érdekében szigorúan a tárolásra helyeztük az egyik hangsúlyt. Az, hogy az ő közvetlenségük, melegségük, nyitottságuk, mediterrán temperamentumuk is megjelenjen mindenben, bizony feladta a leckét. Míg az előbbi aprólékosan megtervezett szekrényeket, tároló lehetőségeket jelentett, addig az utóbbi színeket, színeket és színeket.

A kétszintes, újépítésű házat elegendő térrel és leleményességgel kellett megterveznünk, fókuszálva arra, hogy a ház közösségi részei, aktív zónái öt ember igényeit lefedjék. Így lett az előszoba rengeteg tárolóval és mégis elegendő hellyel kialakítva úgy, hogy a praktikum is megmutatkozzon. Az egy térbe kerülő konyha, étkező és nappali is bőséges teret és tudatosan végiggondolt tárolást kínált, ahol a család kényelmesen együtt töltheti az értékes „két” perceket és a nagycsaládos, barátos együttléteket. Az emeleten húzódnak meg az egyedi igényeket kielégítő gyerekszobák, egy tini, egy óvodás nagyfiú és egy pici részére. A gyerekszobák végébe tervezett szülői hálószoba a teljes kikapcsolódást is kínálja. A földszinti egy, illetve az emeleti két fürdőszoba méretén ugyan spóroltunk, de még így is kényelmessé teszi az öt tagú család mindennapjait, megjelenése pedig élménnyé teszi a reggeli készülődést, vagy az esti ellazulást. A mosókonyha pedig a rend fenntartását segíti, amely ma már minden ház alapvető helyiségévé kellene válnia.

El kell fogadnunk, hogy a tervezésnek, egy koncepció megszületésének időt kell hagynunk! Várnunk kell, amíg a részletek egy egésszé állnak össze, hogy aztán szilárd képet kapjunk leendő otthonunk hangulatáról és költségvetéséről. S nem, nincs baj, ha a számokat látva további változtatásra kényszerülünk, mert már egy fix koncepció segít bennünket a kényszer- és a későbbi döntéshelyzetekben. Timiékkel is addig csűrtük-csavartuk budaörsi otthonuk tervét, amíg az hangulatában, funkciójában és anyagi ráfordításában is a kitűzött célokat hozta. Az eredmény pedig őket igazolta!