Instagram Facebook
FEL
  /  Konyha   /  Így legyen új konyhád

Így legyen új konyhád

Még napjainkban is szeretünk a „tűzhely” köré gyűlni, ott közösen étkezni, együtt lenni. Talán ez az oka annak, hogy a konyhák és étkezők szinte a legtöbb családban az otthon közepét jelentik, s talán nem véletlen az sem, hogy minden buli itt kezdődik, s itt is végződik. Tavasztól őszig pedig szinte mindenki felújításokban, s új konyhákban gondolkodik, amihez nem árt néhány kérdésen alaposan is elgondolkodni, hogy aztán a megvalósult eredmény valóban kedvünkre legyen!

1.) Technológia sorrend

A beavatottabbak talán már ismerik a technológia sorrend kifejezést, ami konyhánk esetében leginkább a hűtő-tűzhely-mosogató hármasának, azaz az előkészítés-sütés/főzés-tálalás funkcióinak optimális elhelyezésére vonatkozik. Érdemes tehát konyhánkat ennek megfelelően tervezni, ezeket az egységeket egymáshoz közelre tervezni úgy, hogy a megfelelő munkapult is biztosított legyen számunkra! Egyszerű a képlet: hűtő – pult – mosogató – pult – tűzhely – pult, de tény, hogy minden otthon más és más, s ehhez kell tudnunk optimálisan igazodni. Sajnos látom, hogy sok konyha esetében kompromisszumot is kell hoznunk, de egy előre végiggondolt tervvel egyrészt ezek csökkenthetőek, könnyen variálhatóak, másrészt a tudat, hogy még így is a legjobbat hoztuk ki konyhánkból, használat közben meghálálja magát.

Photo © Zsofia Jurassza https://www.jurassza.com
Photo © Zsofia Jurassza https://www.jurassza.com
Photo © Zsofia Jurassza https://www.jurassza.com

2.) Elektromosság

Ahogy választ találtunk a technológiai sorrendünkre, némileg az elektromos kiállások helyét is elkezdtük meghatározni. Természetesen, itt is alapjaiban kell végiggondolnunk szokásainkat, s a mindennapokban használt elektromos berendezéseink helyét is ennek megfelelően kell meghatároznunk. Szoktam mondani, hogy a konyhát (épp mint az egész otthont) magunknak tervezzük, ezért ha családunkban esetleg nem szokás mikrohullámúsütőt használni, csak külső nyomásra, ne kezdjünk el tervezni vele!S ha ezekkel végeztünk, ne felejtsünk elegendő kiállást kérni pultmagasságba, nehogy konyhánk funkciója itt bukjon el!

3.) Szekrények

A műszaki berendezések számán túl, a megfelelő mennyiségű szekrényeknek is helyet kell biztosítanunk. Érdemes végigvenni, hogy mennyi tárolási felületre van szükségünk, van-e külön kamránk, vagy pincénk, s már azt is, hogy az étkezőbe szánt tálalóban mit szeretnénk látni. A tárolófelületeken túl pedig be kell lőnünk konyhánk magasságát is, ami a 85-90 cm-es sablonméreteken túl egyedileg kialakítható.

Photo © Zsofia Jurassza https://www.jurassza.com
Photo © Zsofia Jurassza https://www.jurassza.com

Photo © Zsofia Jurassza https://www.jurassza.com

4.) Anyagok

Konyhánk megjelenése stílus- és pénztárcafüggő! Rengeteg anyag között lehet választanunk, de ne feledjük, hogy konyhánk esetében számos felület koncentrálódik, amelyeknek összhangban kell lenniük egymással, s otthonunk többi helyiségével is. Így kell összehoznunk a padlófelületet, a fronttal, a frontot a munkapulttal, majd aztán a fali burkolattal. Érdemes a stíluson túl a könnyen takaríthatóság felé is elmozdulni, amit a folyamatos újítások is szolgálnak. Talán ennek köszönhető, hogy napjainkban a konyhapult anyagát is méretre vágott kőburkolatokkal oldjuk meg, hanyagolva már a korábbi technológiát. A padlóburkolatok esetében egyre elterjedtebb a nappalival egy légterű konyhák esetében, a fa, illetve egy-egy jó minőségű laminált padlólap használata is. Nem kell megijednünk ettől, nem ördögtől való, s még optikailag sem csökkentettünk otthonunk térérzetén a különböző burkolattagolásokkal.

5.) Világítás

Ha azt gondolnánk, hogy konyhánk tervezésével hátradőlhetünk, akkor sajnos, a megfelelő világításról rögtön meg is feledkeztünk. Szomorúan tapasztalom, hogy konyháink nagy része alul-, vagy túlvilágított, így fordulhat elő, hogy munkapultunkon épp a saját árnyékunkban dolgozva hunyorgunk, vagy az étkezőasztal körüli családi meghittségére vágyva, épp a retinánkat kiégető izzók miatt marad el ez a hangulat.

6.) Egyediség

S ha konyhánknak még további egyediséget szánnánk, bátran dekoráljuk azt különféle díszítő elemekkel. Így mutathat jól egy kép a falon, vagy tapéta, számolhatunk szakácskönyveinkkel, vagy szebbnél szebb tálainkkal is!